Parsons table en Orix Chair

Parsons. Zelfs al zegt de naam u niets, deze tafel kent u ongetwijfeld. Het modernistische design van de Parsons-tafel is al ontelbare keren heruitgevonden. Door de jaren heen bleef enkel de vormelijke essentie overeind: vier vierkante hoekpoten die precies even breed zijn als de dikte van het blad, ongeacht de overige afmetingen van de tafel. Veciana Meubelen en interieur blijft trouw aan dit aspect, maar heeft de filosofie en de minimalistische ziel van het originele ontwerp uitgepuurd en geperfectioneerd.

Het verhaal achter de tafel

In de jaren 30 gaf interieurdesigner Jean-Michel Frank les aan de Parsons School of Art and Design in Parijs. De Fransman stond bekend om zijn luxueus-minimalistische stijl. In een van zijn lessen daagde hij de studenten uit om een tafel te ontwerpen die zo fundamenteel eenvoudig was dat het geheel zijn integriteit zou bewaren, zowel blank en ongelakt als bekleed met excentrieke materialen als bladgoud, mica, slangenleder of haaienhuid. Uit de schetsen van de studenten en Jean-Michel Frank ontstond de ‘T- square’, een tafel waarvan de verticale lijnen precies even breed zijn als de horizontale, net zoals de letter T. Dit ontwerp werd uiteindelijk de beroemde Parsons table.

Vertroebeling van het concept

De voorbije decennia is de Parsons tafel door verschillende designers en fabrikanten geïnterpreteerd. Hoewel de kern van het principe doorgaans behouden blijft, wijken de meeste versies af van Jean-Michel Franks oorspronkelijke filosofie. Hij had namelijk een tafel voor ogen die eruit zag alsof hij uit één stuk bestond, als het ware uit een massieve blok hout gesneden. Mede om de productie te vergemakkelijken, scheiden vele adaptaties de poten van het tafelblad. Zo ontstaat een voeg waardoor de kracht van de eenvoud verloren gaat en aan integriteit wordt ingeboet.

Parsons volgens Veciana

Dankzij grondig technisch onderzoek slaagt Veciana Meubelen en interieur erin de volmaakte eenvoud van Jean- Michel Franks idee terug tot leven te brengen en te vervolmaken. Een pen-en-gatverbinding in het binnenwerk, die de tafel zijn stabiliteit geeft, en de afwerking met fineer zorgen ervoor dat het geheel uit één stuk lijkt te bestaan. De houtvezels lopen immers door langs de poten, zonder voeg. De ziel van Franks idee is ook verder uitgepuurd door de poten en het tafelblad tot 5 cm te verdunnen. Door de specifieke manier van werken, kan de stabiliteit behouden worden tot lengtes van 290 cm. Elke tafel wordt op maat gemaakt, zowel in fineer als in verschillende massieve houtsoorten.